niedziela, 23 lipca 2017

Barszcz Czerwony z Uszkami

SKŁADNIKI:

30 dag buraków czerwonych
1 marchewka
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
6 ziarenek pieprzu
koncentrat z buraczków
odrobina soku z cytryny
sól - według uznania

PRZYGOTOWANIE:

Marchewkę i cebule obieramy kroimy w kawałki, zalewamy 1 litrem wody. Garnek nastawić do gotowania, dodajemy liście laurowe i pieprz. Gotujemy około 15 min.
Na grubych oczkach szatkujemy buraczki oraz czosnek, dodajemy na garnka i gotujemy około 25min.
Odcedzamy, dodajemy koncentrat,sól, oraz sok z cytryny. i jeszcze chwilke gotujemy.

USZKA
-uszka nadziałam pasztetem
-skorzystałam ze standardowego przepisu na ciasto

"CIASTO:
- 1 kg mąki
- szczypta soli
- 1 jajko
- ciepła woda ok. 350-400ml wody ( ile przyjmie)
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, szczyptę soli następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę, jednocześnie wyrabiając na gładkie ciasto. Ciasto na pierogi ruskie wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy kółka (za pomocą szklanki albo maszynki do wykrawania pierogów), na środek kładziemy kulkę farszu, zlepiamy brzegi.
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek partiami, po wypłynięciu gotujemy około 8 minut."

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz