czwartek, 19 października 2017

Ryż z Kurczakiem i Warzywami



SKŁADNIKI:

- 280g ryżu (nieugotowany)
- 250 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka przyprawy do drobiu
- opakowanie warzyw na patelnię
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki kurkumy
- 5-6 szkl. rosołu lub bulionu drobiowego
(lub więcej, tyle ile wchłonie ryż)
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 3łyżki oleju do smażenia

WYKONANIE :

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wsypać surowy ryż, podsmażyć ok. 2 minut, po czym wlać 1 szklankę gorącego bulionu i mieszać. Gdy ryż wchłonie płyn, wlać znów część bulionu i mieszać. Postępować tak aż do wyczerpania bulionu. W razie gdyby ryż dalej był za twardy, wlać dodatkową porcję bulionu, tak aby ryż był miękki.

Na drugiej patelni podsmażyć na łyżce oleju pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i posypaną przyprawą do drobiu. Do podsmażonego kurczaka dodać warzywa, dusić całość na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Gdy ryż wchłonie cały płyn, dodać przyprawy (curry,kurkumę, sól, pieprz), dokładnie wymieszać. Na koniec połączyć ugotowany ryż z usmażonym kurczakiem i warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz