Ciasto Serowo - Makowe


Ciasto nie wymaga wiele czasu jeśli chodzi o przygotowanie, trochę więcej czasu spędza w piekarniku.
Dla ułatwienia, gotowa masa makowa, z firmy helio.


Przepis na formę: 36cm x 25cm

SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:

210g mąki
100g masła
1/3 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki śmietany 18%
1 żółtko
50g cukru pudru

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ

1200g sera twarogowego trzy razy mielonego
190g cukru
4 jajka
cukier waniliowy
45g mąki ziemniaczanej
5 łyżek śmietany 18%

SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ

850g masy makowej firmy HELIO
aromat migdałowy
4 żółtka
5 białek

WYKONANIE:

1. Wszystkie składniki na ciasto kruche wyrabiamy na jednolitą konsystencję.
Wkładamy je do lodówki na około 50 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, podpiekamy aż ciasto zacznie się rumienić.

2. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce, wyrabiamy na jednolitą masę, dość długo. (do czasu aż masa serowa nam trochę zgęstnieje)

3. Mak z puszki umieszczamy w misce, dodajemy żółtka i aromat, mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno w drugiej misce. Stopniowo ubite białka dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy.

4. Na podpieczone ciasto kruche na przemian nakładamy kleksy z masy serowej i makowej.
Całość pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160-170* około 70minut. Po wystudzeniu możemy udekorować wierzch np. polewą czekoladową, ja pozostawiłam bez niczego.

2 komentarze:

Copyright © 2016 * * * DZIŚ JA GOTUJE * * * , Blogger