Chrupiący Chleb z Garnka


Chyba każdy z nas uwielbia ciepły chleb z mega chrupiącą skórką, chciało by się cofnąć w czasie i zjeść chleb z pieca tak zwany wiejski... tutaj dodatkiem jest ser żółty który sprawia że środek jest miękki a skórka chrupiąca... Po prostu rewelacja.

SKŁADNIKI:

400g mąki
1 łyżeczka drożdży suszonych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
300g zimnej wody
190g startego sera żółtego

WYKONANIE:

1. Wszystkie składniki wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na 12 godzin.
2. Po 12 godzinach ciasto wykładamy na stolnice, podsypujemy mąką, delikatnie przerabiamy, formujemy kulę, czystą ścierkę oprószamy mąką przekładamy do niej ciasto, okrywamy rogami i pozostawiamy do podrośnięcia na około 90 minut.
3. Gdy chlebek podrośnie umieszczamy go w garnku lub naczyniu żaroodpornym (ja użyłam garnka rzymskiego) i pieczemy w temperaturze 200* około 40 minut, po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu wykładamy chleb na kratkę i studzimy.

1 komentarz:

Copyright © 2016 * * * DZIŚ JA GOTUJE * * * , Blogger