niedziela, 3 grudnia 2017

Ciasto Królewicz


Ciasto Królewicz to zdecydowanie mój smak dzieciństwa.. do którego czasem lubię wracać.
Jest dość łatwe i szybkie w wykonaniu a do tego jak smakuje... mmmm...

CIASTO KRUCHE :

SKŁADNIKI:
2,5 szkl mąki
0,5 szkl cukru
170g margaryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1 jajko

WYKONANIE:
Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki, dokładnie wyrobić, podzielić na 2 części.
Przygotować dwie blaszki, i obie wyłożyć ciastem. Piec w temp 160* przez około 18-20minut.

BISZKOPT:

SKŁADNIKI:
4 jajka
1szkl. cukru
2-3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szkl. mąki pszennej
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:
Białka ubić, dodać cukier, żółtka, wodę, na końcu delikatnie wmieszać mąkę pszenną,ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec w temp 160* około 25-30minut.

MASA BUDYNIOWA:

SKŁADNIKI:
3/4 szkl cukru
0,5l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 opakowania cukru waniliowego
250g masła

WYKONANIE:
Połowę mleka nastawić na gaz wraz z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.
W drugiej połowie roztrzepać mąkę pszenna i ziemniaczaną.
Do gotującego się mleka wlać mleko z mąkami.
Dokładnie mieszać aż do momentu uzyskania konsystencji budyniu, dodać masło ciągle mieszając aż do momentu całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy budyniowej.

POLEWA:
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl cukru
1,5 łyżki wody
1,5 łyżki kakao

WYKONANIE:
W małym garnku roztopić margarynę, dodać cukier wodę i kakao.
Całość mieszać aż powstanie gładka polewa.

DODATKOWO:
1 mały słoiczek powideł najlepiej śliwkowych
kokos

PRZEŁOŻENIE

ciasto kruche - powidło - krem budyniowy - biszkopt - powidło -
krem budyniowy - kruche ciasto - polewa - kokos

4 komentarze: