Ciasto Królewicz
Ciasto Królewicz to zdecydowanie mój smak dzieciństwa.. do którego czasem lubię wracać.
Jest dość łatwe i szybkie w wykonaniu a do tego jak smakuje... mmmm...
CIASTO KRUCHE :
SKŁADNIKI:
2,5 szkl mąki
0,5 szkl cukru
170g margaryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1 jajko
WYKONANIE:
Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki, dokładnie wyrobić, podzielić na 2 części.
Przygotować dwie blaszki, i obie wyłożyć ciastem. Piec w temp 160* przez około 18-20minut.
BISZKOPT:
SKŁADNIKI:
4 jajka
1szkl. cukru
2-3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szkl. mąki pszennej
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
Białka ubić, dodać cukier, żółtka, wodę, na końcu delikatnie wmieszać mąkę pszenną,ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec w temp 160* około 25-30minut.
MASA BUDYNIOWA:
SKŁADNIKI:
3/4 szkl cukru
0,5l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 opakowania cukru waniliowego
250g masła
WYKONANIE:
Połowę mleka nastawić na gaz wraz z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.
W drugiej połowie roztrzepać mąkę pszenna i ziemniaczaną.
Do gotującego się mleka wlać mleko z mąkami.
Dokładnie mieszać aż do momentu uzyskania konsystencji budyniu, dodać masło ciągle mieszając aż do momentu całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy budyniowej.
POLEWA:
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl cukru
1,5 łyżki wody
1,5 łyżki kakao
WYKONANIE:
W małym garnku roztopić margarynę, dodać cukier wodę i kakao.
Całość mieszać aż powstanie gładka polewa.
DODATKOWO:
1 mały słoiczek powideł najlepiej śliwkowych
kokos
PRZEŁOŻENIE
ciasto kruche - powidło - krem budyniowy - biszkopt - powidło - krem budyniowy - kruche ciasto - polewa - kokos
eleganckie i klasyczne :) pyyysznie!
OdpowiedzUsuńdziekuje <3
UsuńNie jadłam wieki. Wygląda pysznie))
OdpowiedzUsuńwarto wrócić do tego smaku :) dziekuje :*
Usuńchętnie spróbuję tego przepisu :D wygląda bardzo apetycznie! zapraszam do siebie :) https://rurkazkremem01.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńDzisiaj robię smaczne ciasto dawno nie robiłam
OdpowiedzUsuńczasem wracać do dawnych smaków <3
UsuńWitam. Mam pytanie w pośpiechu nie doczytałam ,że należy podczas gotowania dodać masło. Czy teraz jak budyń jest zimny i ponownie to podgrzej to mogę dodać to masło ?
OdpowiedzUsuńw trakcie gotowania :) jak juz jest gotowy to stopniowo dajemy masło ciągle mieszając (od razu, nie czekamy by ostygł)
UsuńJaki rozmiar formy?
OdpowiedzUsuń