niedziela, 4 lutego 2018

Ciasto Lambada


SKŁADNIKI :

Biszkopt:

2 jajka
60g drobnego cukru
65g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Do nasączenia:

100ml ajerkoniaku
2 łyżki przegotowanej wody

Krem pomarańczowy:

4 żółtka
90g cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej
400ml soku pomarańczowego (100%)
250g masła w temperaturze pokojowej

Galaretka:

3 galaretki w kolorze pomarańczowym (u mnie brzoskwiniowe)
750ml wody

Bita śmietana:

200ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
4łyżki wody

WYKONANIE:

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180*, blachę o wymiarach 26cmx26cm wykładamy papierem do pieczenia.

Biszkopt:

 
Białka oddzielamy od żółtek, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Ubijamy białka z solą, dodajemy cukier, miksujemy aż cukier się rozpuści. Po czym dodajemy po jednym żółtku i na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę przekładamy do blaszki i pieczemy około 20-25min. po czym należy całkowicie wystudzić.

Nasączenie:
Ajerkoniak rozcieńczamy przegotowaną i wystudzoną wodą i mocno nasączamy nim biszkopt.

Krem pomarańczowy:

Większość soku przelewamy do garnka, podgrzewamy do zagotowania (pozostawić ok. 1/2 szklanki). Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy pozostały sok i obie mąki. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę żółtkową wlewamy do gotującego się soku intensywnie mieszając. Tak przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń pomarańczowy i miksować do uzyskania puszystego kremu. Krem przełożyć na biszkopt.

Galaretka:

Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia, gdy zaczyna zastygać wylewamy ja na masę pomarańczową.

Bita śmietana:

śmietanę ubijamy gdy będzie gęsta dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy, na końcu wylewamy żelatynę rozpuszczoną w wodzie.Całość mieszamy i wylewamy na zastygniętą galaretkę.
Do ozdoby na górę użyłam batonika kit kat którego starłam na tarce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz