Ciasto Szafirowa Fala


WYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm

BISZKOPT CIEMNY:


6 jajek
1 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

WYKONANIE:

Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Lekko wymieszać.
Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 180*.

MASA KAKAOWA:

400g śmietany 30%
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny + 1/3  szkl gorącej wody

WYKONANIE:

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, kakao, na końcu wmieszać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Krem wyłożyć na biszkopt, wyrównać, wstawić do lodówki.

GALARETKI:

2 galaretki wiśniowe
2 szkl gorącej wody

WYKONANIE:

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystygnięcia, gdy zacznie tężeć wylać na masę czekoladowa. Wstawić do lodówki.

MASA ŚMIETANOWA Z CUKIERKAMI:

500g śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
100g cukierków dekoracyjnych kolorowych pałeczek
2 łyżki żelatyny + 1/3 szkl gorącej wody

WYKONANIE:

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, cukiereczki, żelatynę rozpuszczoną w wodzie.
Wyłożyć na galaretkę wyrównać. Wstawić do lodówki.

GALARETKI SZAFIROWE:

2 galaretki szafirowe
2 szkl gorącej wody

WYKONANIE:

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystygnięcia, gdy zacznie tężeć wylać na masę śmietanową. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

PRZEŁOŻENIE:

biszkopt - masa kakaowa - galaretka wiśniowa - masa śmietanowa - galaretka szafirowa

Placuszek włożony w pojemniku na ciasto, który jest rewelacyjny. <3
Wydłuża świeżość ciasta a w dodatku chroni ciasto przed zapachami w lodówce :)
Jeśli jeszcze nie macie takiego pojemnika zapraszam do zakupu na stronie TARKA I MIARKA
Znajdziecie tam również wiele innych akcesoriów do kuchni
<3 <3 <3

4 komentarze:

Copyright © 2016 * * * DZIŚ JA GOTUJE * * * , Blogger