Ciasto Malinowa Rozkosz
I po raz kolejny sobie dogodziłam :D Rewelacyjne ciasto z malinami, galaretką, śmietaną i mascarpone na cieście kruchym, całość okryte pyszną bezą <3 Prawdziwa rozkosz <3
Przepis na formę : 24cm
SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:
3 żółtka
1,5 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
50g masła
180g mąki Szymanowskiej POLSKIE MŁYNY
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:
500g malin świeżych albo mrożonych
2 galaretki malinowe
2 szkl wody
SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:
300ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
1,5 łyżeczki żelatyny + 4-5 łyżek gorącej wody
cukier puder do smaku około 2-4 łyżki
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
3 białka
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100g cukru
płatki migdałowe
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy na jednolitą masę, wykładamy tortownice ciastem i pieczemy w temperaturze 180* około 15 minut.
2. 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody, gdy galaretki zaczynają zastygać dodajemy maliny świeże albo wcześniej rozmrożone odsączone od wody na sitku. Galaretki wykładamy na przestudzone ciasto kruche.
3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, śmietanę i mascarpone ubijamy dodajemy cukier puder, stopniowo wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Całość wylewamy na galaretkę.
4. Czas na bezę, białka ubijamy w solą, stopniowo dodajemy cukier, gdy białka będą sztywne dodajemy mąkę ziemniaczaną, wykładamy na formę, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy bezę w temp 140* około 80 minut. Gdy wystygnie kładziemy ją na śmietanę. Całość chłodzimy w lodówce.
Znamy to ciacho i wprost uwielbiamy! Za każdym razem znika w mgnieniu oka :)
OdpowiedzUsuńJaka wielkosc tortownicy 26cm?
OdpowiedzUsuń24cm
UsuńCzy zamiast malin mogą być wiśnie, np w słoiku albo mrożone?
OdpowiedzUsuńmyślę że mogą być, tylko proszę dobrze odsączyć z wody :)
UsuńSuper ciastko polecam
OdpowiedzUsuń