Ciasto Snickers - bez pieczenia


Dziś Pyszne ciasto ala snickers - odpowiednik mojego ulubionego batona, z dodatkiem masy orzechowej.

Przepis na formę: 36cm x 25cm

SKŁADNIKI NA MASĘ MLECZNĄ:

1 szkl mleka
200g masła
3/4 szkl cukru
350g mleka w proszku

SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:

500ml śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl gorącej wody
2-3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

1 puszka orzeszków ziemnych
1 puszka masy orzechowej kajmakowej firmy HELIO
50g mlecznej czekolady
1 łyżka oleju
2 duże opakowania herbatników ciemne i jasne (po około 200g-220g)

WYKONANIE:

1. Orzeszki prażymy na patelni, jeżeli wydaje nam się że są zbyt słone polecam przepłukać wodą przed prażeniem.
2. Do rondelka wsypujemy cukier, mleko, masło i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się składników. Odstawiamy do schłodzenia.
3. Do przestudzonego masła z mlekiem, dodajemy stopniowo mleko w proszku, ciągle miksujemy.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia albo folią spożywczą, układamy na spód ciemne herbatniki, wylewamy połowę masy mlecznej, przykrywamy jasnymi herbatnikami, następnie wykładamy połowę masy orzechowej kajmakowej, ponownie przykrywamy jasnymi herbatnikami, wykładamy drugą połowę masy mlecznej, przykrywamy kolejną warstwą ciemnych herbatników. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
5. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, pod koniec dodajemy żelatynę rozmieszaną z gorącą wodą. Warstwę śmietanową wylewamy na ciemne herbatniki. Odstawiamy do zastygnięcia.
6. Na śmietanę wykładamy herbatniki, tutaj już kolor wedle uznania, wykładamy masę kajmakową orzechową, posiekane orzechy, wierzch polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju. Ciasto odstawiamy do całkowitego stężenia.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 * * * DZIŚ JA GOTUJE * * * , Blogger