Ciasto Jabłkowe z Pianką



PRZEPIS NA BLACHĘ : 25cm x 25 cm

SKŁADNIKI NA SPÓD:


200g ciastek markizy firmy CUKRY NYSKIE
100g ciastek herbatników firmy CUKRY NYSKIE
150g masła

WYKONANIE:

1.Ciastka zmiksować najlepiej blenderem, masło roztopić, połączyć składniki, wyłożyć do brytfanny, delikatnie przyklepać łyżką. Piec w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180*

SKŁADNIKI NA MASĘ JABŁKOWĄ:

1,5 kg jabłek
100-150g cukru w zależności od słodkości jabłek
40g żelatyny
3/4 szkl zimnej wody

WYKONANIE:

1. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, włożyć do garnka i prażyć aż trochę się rozpadną.
2. Żelatynę zalać 3/4 szkl zimnej wody, poczekać aż napęcznieje.
3. 1/4 żelatyny pozostawić do śmietany, resztę dodać do jabłek poczekać aż się rozpuści, dodać cukier, pozostawić do ostygnięcia. Wyłożyć na ciasto. Pozostawić aż stężeje.

SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:

600ml śmietany 30%
3-4 łyżki cukru pudru

WYKONANIE:

1. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej.
2. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i żelatynę.
3. Śmietanę wylać na jabłka, wyrównać, pozostawić do całkowitego stężenia.

Najlepiej na drugi dzień udekorować wierzch pokruszonymi ciastkami firmy Cukry Nyskie

1 komentarz:

Copyright © 2016 * * * DZIŚ JA GOTUJE * * * , Blogger