Bakłażany Nadziewane Soczewicą i Mięsem Mielonym


Co prawda bakłażany to warzywa jesieni, aleee... ostatnio nie mogę się powstrzymać i muszę z nich coś przygotować... Danie wyszło przepyszne <3

SKŁADNIKI:

4 bakłażany
1/2 szkl soczewicy czerwonej
500g mięsa mielonego wieprzowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
100g szpinaku
250g brązowych pieczarek
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta chilli
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczka cynamonu
500g passaty pomidorowej
olej
1 łyżka natki pietruszki
sól
pieprz
1 szkl wody
120g sera fety

WYKONANIE:

1. Bakłażany myjemy, przecinamy wzdłuż, każdego od środka nacinamy i posypujemy solą, pozostawiamy na około 20 minut.
2. Bakłażany puściły soki, więc delikatnie przecieramy je ściereczką jednorazową.
Następnie wkładamy je do piekarnika na około 20 minut 180* aby zmiękły.
3. Po podpieczeniu wyciągamy je z piekarnika, wydrążamy środek, tak aby nie uszkodzić skórki.
4. Na niewielkiej ilości oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy
drobno posiekany czosnek, mięso mielone i przyprawy. Całość smażymy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy pieczarki pokrojone w półplasterki.Smażymy przez chwilkę.
5. Usmażone mięso zalewamy passatą pomidorową, i wodą, po chwili dodajemy soczewicę, gotujemy aż soczewica zmięknie. Pod koniec dodajemy posiekany szpinak, środek z wydrążonego bakłażana, natkę pietruszki, całość doprawiamy do smaku.
6. Przygotowany farsz nakładamy na bakłażana, wierzch okrywamy fetą, całość zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180* . Po upieczeniu polecam posypać zieloną cebulką albo natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 * * * DZIŚ JA GOTUJE * * * , Blogger