Ptasie Mleczko ze Śmietaną i Delicjami


Pyszny i Delikatny... Puszysty... Rozpływa się w ustach... po prostu bajeczny placuszek.

CIASTO NA FORMĘ : 24cm

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

3 jajka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia firmy Marysia (znajdziecie go w POLO MARKET)
3 łyżki oleju
2 łyżki kakao

SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:

400ml śmietany 30%
3/4 szkl. gorącej wody
galaretka rubinowa ewentualnie truskawkowa

DODATKOWO:

8 sztuk delicji truskawkowych Rajska Pokusa (znajdziecie je w POLO MARKET)
6 łyżeczek powideł śliwkowych
2 galaretki truskawkowe + 2 szkl gorącej wody

WYKONANIE:


1. Ubić białka, dodać cukier, żółtka, mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, olej, kakao.
2. Ubity biszkopt wylać na tortownice, piec w temp. 180* około 20 minut.
3. Galaretkę rozpuścić w wodzie, pozostawić do wystygnięcia.
4. Śmietanę ubić na sztywno, dodać tężącą galaretkę,
5. Wystudzony biszkopt wysmarować powidłami, na powidła wyłożyć ubitą śmietanę, poukładać delicje.
6. Dwie galaretki rozpuścić w wodzie, pozostawić do wystygnięcia, gdy zacznie tężeć wylać na śmietanę.
7. Jeśli mamy ochotę górę  możemy ozdobić bezikami, najlepiej przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 * * * DZIŚ JA GOTUJE * * * , Blogger