Białe Szparagi Zapiekane z Szynką Szwarcwaldzką


Jednym z moich ulubionych warzyw sezonowych są szparagi, dziś zapiekane z szynką szwarcwaldzką i serem żółtym, są przepyszne w tej postaci, idealnie smakują z dodatkiem sosu holenderskiego.

SKŁADNIKI:

1 kg białych szparagów
200g szynki szwarcwaldzkiej
200g sera żółtego startego na grubych oczkach

woda
sól (około łyżeczki)
cukier (około łyżeczki)
masło (około łyżki)

WYKONANIE:

1. Szparagi obieramy ze skórki, odcinamy twarde końce.
2. Gotujemy wodę z dodatkiem soli, cukru i masła. Do gotującej się wody wrzucamy szparagi na około 5 minut, po tym czasie odcedzamy je z wody.
3. Każdą szparagę owijamy szynką szwarcwaldzką, układamy w naczyniu żaroodpornym albo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierz posypujemy serem żółtym. Całość zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180*.

4 komentarze:

  1. Zawsze jak robie białe szparagi to wychodzą mi gorzkie, zamienie je na zielone. Kocham szparagi!
    Kluskowy Garnek. Zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie miałam takiego problemu nigdy, ale podobno do wody najlepiej dodac troche mleka w polowie gotowania i nie beda gorzkie

      Usuń

Copyright © 2016 * * * DZIŚ JA GOTUJE * * * , Blogger