Cukinia nadziewana miesem mielonym


Pyszny sezon trwa, więc musimy korzystać z tych skarbów ziemi.
Dziś polecam łódki z cukinii, nadziewane mięsem mielonym.

SKŁADNIKI:

2 duże cukinie lub 3 małe
600g mięsa mielonego wieprzowego
1 puszka pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
100g sera żółtego
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki cynamonu
sól
pieprz
olej

WYKONANIE:

1. Cukinie przecinamy wzdłuż, wydrążamy środek, jeśli cukinia jest duża możemy obrać ze skórki.
Łódeczki delikatnie solimy, pozostawiamy na kilka minut.
2. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili dodajemy posiekany czosnek.
3. Gdy cebula się zrumieni, wrzucamy mięso mielone, dodajemy przyprawy, smażymy na złoty kolor. Dorzucamy pokrojoną cukinie wydrążoną ze środka.
4. Dodajemy pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Całość dusimy na wolnym ogniu, aż do odparowania wody z pomidorów. Pod koniec doprawiamy do smaku.
5. Przygotowanym farszem nadziewamy cukinie, wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Całość zapiekamy w temperaturze 180* około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 * * * DZIŚ JA GOTUJE * * * , Blogger