piątek, 5 stycznia 2018

Ciasto Niebiańskie


WYMIARY BLACHY: 40CMX25CM

BISZKOPT:

SKŁADNIKI:

4 jajka
3/4 szkl cukru
5 łyżek oleju
5 łyżek wody
150g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao

WYKONANIE:
1.Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, olej, wodę, mąkę zmieszaną z proszkiem o pieczenia, kakao.
całość wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp 180* około 20-25min.

MASA Z AJERKONIAKIEM

SKŁADNIKI:

700ml mleka
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki mąki pszennej
3 żółtka
200g  masła
160 ml ajerkoniaku

WYKONANIE:
1.Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym/
2. W drugiej połowie roztrzepać obie mąki, i żółtka
3. Ugotować Budyń.
4. Masło utrzeć stopniowo dodawać ugotowany przestudzony budyń, na koniec dodać ajerkoniak.
Całość dokładnie wymieszać. Wyłożyć na Biszkopt, wyrównać, poukładań biszkopty.

MASA ŚMIETANOWA:

SKŁADNIKI:

600ml śmietany 30%
2-3 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki żelatyny
4-5 łyżek gorącej wody

WYKONANIE:
1. Śmietanę ubić na sztywno.
2. Dodać cukier puder wedle uznania.

3. Dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie.
4. Dokładnie wymieszać.
5.Wylać na biszkopty. Wyrównać.
6.Zetrzeć czekoladę na tarce

DODATKI:
6 kostek czekolady mlecznej
1 opakowanie biszkoptów okrągłych (150g)

WYKONANIE:

Biszkopt -Masa ajerkoniakowa - Biszkopty - Masa śmietanowa - Czekolada

2 komentarze:

  1. Świetne ciasto do popołudniowej kawy 😁 poproszę o duży kawałek 😀

    OdpowiedzUsuń
  2. oj niestety za późno :D bo szybko znikł ze stołu :D :*

    OdpowiedzUsuń