poniedziałek, 8 stycznia 2018

Mała Pyzia


=>BISZKOPT:

SKŁADNIKI:

- 6 jaj
- 1 szkl. cukru kryształu
- 1 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Lekko wymieszać. Piec w temp. 180* około 30min.

=>MASA Z JABŁEK

SKŁADNIKI:
- 1,2kg jabłek
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru

WYKONANIE:
Masło roztopić dodać jabłka utarte na grubych oczkach oraz cukier, przez chwilkę prażyć.
Dodać suchą galaretkę i jeszcze przez chwile prażyć na wolnym ogniu. Jabłka odstawić i czekać aż ostygną po czym wyłożyć na biszkopt, na jabłka układamy okrągłe biszkopty.

=>MASA JOGURTOWA

SKŁADNIKI:
- 1 litr jogurtu owocowego (u mnie brzoskwinia- marakuja)
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1 łyżeczka żelatyny

WYKONANIE:
Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/3szkl wody, gdy zacznie tężeć dodać do jogurtu.
Całość dokładnie wymieszać, wylać na na biszkopty.

=>ŚMIETANA

SKŁADNIKI:

- 400g śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4-5 łyżek cukry pudru

WYKONANIE:
Śmietanę ubić , dodać cukier puder oraz żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szkl. wody, dokładnie wymieszać. Gdy zacznie tężeć układamy kupki bitej śmietany za pomocą szprycy.

2 komentarze: