Domowe Sajgonki z Mięsem Mielonym


Sajgonki to azjatyckie krokieciki z mięsem i warzywami, zawijane w papier ryżowy, smażone na tłuszczu (można zapiec w piekarniku) Dobrze doprawione idealnie wpiszą się na obiad i nie tylko, najlepiej podawać z ulubionym sosem.

przepis na 28 sztuk

SKŁADNIKI:

500g mięsa mielonego wieprzowego
28szt płatów papieru ryżowego
160g kapusty pekińskiej
100g makaronu ryżowego
5 łyżek sosu sojowego
25g grzybów mun
2 cebule
1/2 papryki czerwonej
1 jajko
sól
pieprz
papryka słodka
chilli
olej
sos sweet chilli firmy Tarsmak dostaniecie go tutaj https://sklep24.comarch-esklep.pl/sos-sweet-chilli-320g-tarsmak,3,49,38


WYKONANIE:

1. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na około 20 minut.
2. Makaron ryżowy także zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na 5 minut.
3. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy kapustę pekińską drobno posiekaną, cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę. Grzyby i makaron odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki.
4. Do farszu dodajemy jajko, doprawiamy wedle uznania. Dokładnie wyrabiamy.
5. Papier ryżowy na kilka sekund namaczamy w ciepłej wodzie. Przekładamy go na deskę, nakładamy łyżkę farszu, zawijamy jak gołąbki.
6. Gotowe sajgonki pozostawiamy na około 30 minut, aby delikatnie obeschły z wody. Następnie smażymy na złoty kolor. usmażone odsączamy na papierze ręcznikowym. Podajemy z ulubionym sosem, szczerze polecam sweet chilli Tarsmak.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 * * * DZIŚ JA GOTUJE * * * , Blogger