Domowe Sajgonki z Mięsem Mielonym
Sajgonki to azjatyckie krokieciki z mięsem i warzywami, zawijane w papier ryżowy, smażone na tłuszczu (można zapiec w piekarniku) Dobrze doprawione idealnie wpiszą się na obiad i nie tylko, najlepiej podawać z ulubionym sosem.
przepis na 28 sztuk
SKŁADNIKI:
500g mięsa mielonego wieprzowego
28szt płatów papieru ryżowego
160g kapusty pekińskiej
100g makaronu ryżowego
5 łyżek sosu sojowego
25g grzybów mun
2 cebule
1/2 papryki czerwonej
1 jajko
sól
pieprz
papryka słodka
chilli
olej
sos sweet chilli firmy Tarsmak dostaniecie go tutaj https://sklep24.comarch-esklep.pl/sos-sweet-chilli-320g-tarsmak,3,49,38
WYKONANIE:
1. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na około 20 minut.
2. Makaron ryżowy także zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na 5 minut.
3. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy kapustę pekińską drobno posiekaną, cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę. Grzyby i makaron odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki.
4. Do farszu dodajemy jajko, doprawiamy wedle uznania. Dokładnie wyrabiamy.
5. Papier ryżowy na kilka sekund namaczamy w ciepłej wodzie. Przekładamy go na deskę, nakładamy łyżkę farszu, zawijamy jak gołąbki.
6. Gotowe sajgonki pozostawiamy na około 30 minut, aby delikatnie obeschły z wody. Następnie smażymy na złoty kolor. usmażone odsączamy na papierze ręcznikowym. Podajemy z ulubionym sosem, szczerze polecam sweet chilli Tarsmak.
Dzień Dobry.
OdpowiedzUsuńMam taką małą zagadkę... Co zrobić aby sajgonki mi nie pękały w trakcje smażenia ? Jakiś czas temu w pracy wrzuciłem sajgonki do frytkownicy (354 stopni ) to mi się posypały.. w domu jak smażę na patelni również mi pękają. Czy daję zbyt mokre ? farsz robię prawie z takich samych składników tyle co to ładuje wszystko surowe nie licząc makronu :).
Dziękuję za odpowiedź jak i pomoc.
mysle ze problemem moze byc zbyt wysoka temperatura. Dla ułatwienia polecam zapiekane w piekarniku :)
UsuńProblem to papier ryżowy. Tao tao nigdy nie pęka inne tak.
Usuń