sobota, 20 stycznia 2018

Drożdżówka Zwijak Z Jabłkami


SKŁADNIKI :

- 40 dkg mąki- 1 całe jajko i 1 żółtko
- 4 dkg świeżych drożdży
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 1/5 szkl. kostki margaryny

DODATKI :

- mały słoiczek jabłek (typ szarlotka)

WYKONANIE:

- Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, zalać 1/3 szklanki ciepłego mleka i dodać 2-3 łyżki mąki, tyle aby zaczyn uzyskał konsystencję gęstej śmietany. Resztę mąki przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wlać w nie rozczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić, aż rozczyn wyrośnie.
- Do mąki dodać resztę mleka, jajko, żółtko (białko zostawić) i resztę cukru i rozczyn, wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie można dodać mąki. Na koniec wlać rozpuszczoną margarynę.
- Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować i posmarować jabłkami po czym zwinąć ciasto w zwijak.
- Przełożyć do wyłożonej papierem keksówki (11x25cm). Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem.
Piec w temperaturze 180*C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz