sobota, 25 listopada 2017

Sernik z Dynią


SKŁADNIKI:

Ciemne Ciasto:
80g czekolady gorzkiej
4 jajka
5 łyżek mąki pszennej
1 płaska łyżeczka do pieczenia
3 łyżki cukru

Masa Serowa:
1kg sera białego 3 razy mielonego
5 jajek
1,5 szkl. puree z dyni
200g cukru kryształu
250ml śmietany 30%
6 łyżek mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu

POLEWA:

400g śmietany 18%-24%
5 łyżek cukru pudru
1 cukier waniliowy
5-6 łyżek soku z cytryny
+biała czekolada do starcia na tarce

WYKONANIE:

1. Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę. Piec w temp. 180* około 15-20min.

2.Śmietanę ubić na sztywno.
3.Białka ubić z cukrem na sztywno.
4.Ser miksować, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, puree z dyni,cynamon, na koniec delikatnie wmieszać śmietanę i białka
5.Przygotowaną masę serową wylać na podpieczony spód, piec około 1,5 godziny w temp. 140-150*

6.Na upieczone ciasto, delikatnie przestudzone, wylać śmietanę dokładnie wymieszane z cukrem pudrem i cytryną. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, po czym wstawić do lodówki.
Przed podaniem posypać startą białą czekoladą



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz