Beza Pavlova z mascarpone i owocami
Jedno z moich ulubionych ciast, idealne połączenie, słodycz bezy + kwaskowate owoce do tego kawa <3 i jest idealnie <3
SKŁADNIKI NA BEZE:
6 białek
300g cukru
szczypta soli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI NA KREM:
250g śmietany 30%
250g mascarpone
DODATKOWO:
Owoce wedle uznania - u mnie truskawki, maliny, borówki amerykańskie
WYKONANIE:
1. Ubijamy białka z solą, stopniowo dodajemy po łyżce cukru, ubijamy do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji, cukier musi nam się całkowicie rozpuścić. Pod koniec dodajemy mąkę.
2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy okrąg o średnicy 24cm, nakładamy bezę o równej wysokości, na środku robimy zagłębienie, gdzie po upieczeniu nałożymy krem.
3. Przygotowaną bezę wstawiamy do piekarnika i suszymy ją w temperaturze 100* około 2godziny.
Polecam upiec ją dzień wcześniej przed przełożeniem i po zakończeniu pieczenia pozostawić w piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia przy otwartych drzwiczkach.
4. Kolejnego dnia ubijamy krem - w misce umieszczamy śmietanę i mascarpone, miksujemy do idealnego połączenia się składników, pod koniec dodajemy cukier puder.
5. Przygotowany krem przekładamy na bezę, górę wykładamy owocami, całość przekładamy do lodówki na około 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz