Gołąbki z suchą kaszą i ryżem


Czasem poszukujemy dań takich gdzie coś możemy sobie uprościć, u mnie takim daniem ostatnio okazały się gołąbki, do których dodajemy suchą kaszę i ryż, może wymaga to później trochę dłuższego gotowania, ale bynajmniej nie musimy gotować osobno.

SKŁADNIKI:

1 kg mięsa wieprzowego
1 cebula
1 jajko
sól
pieprz
1/2 szkl suchego ryżu
1/2 szkl suchej kaszy gryczanej BIG NATURE
1/2 szkl wody

3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
dla wzbogacenia smaku polecam odrobinę vegety
500ml passaty pomidorowej
300ml bulionu (około)
1 duża kapusta

WYKONANIE:

1. Kapustę wkładamy do zamrażarki na jakieś 3-4dni, dzięki temu zmięknie i nie musimy jej obgotowywać do ściągania liści.
2. W misce umieszczamy mięso, cebule pokrojoną w kostkę, jajko, sól, pieprz, ryż, kaszę, wodę, całość dokładnie wyrabiamy.
3. Ściągamy liście z kapusty, podcinamy zgrubienia, nakładamy około łyżkę mięsa i zwijamy gołąbka.
4. Na spód garnka układamy listki z kapusty aby gołąbki nam się nie przypaliły, następnie układamy na nich gołąbki, niezbyt ciasno gdyż troszkę spęcznieją podczas gotowania.
5. Do garnka dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, vegetę, passatę pomidorową, bulion. Całość gotujemy na malutkim ogniu, aż się ugotują, w razie potrzeby możemy podlać odrobiną wody aby były okryte. Sos nabierze smaku w czasie gotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 * * * DZIŚ JA GOTUJE * * * , Blogger