niedziela, 14 stycznia 2018

Gołąbki w Sosie Pieczarkowym


SKŁADNIKI:

1 główka kapusty
700g mięsa mielonego
2 duże cebule
płaska łyżka soli
łyżeczka pieprzu
bulion do gotowania gołąbków

SOS PIECZARKOWY:

250g pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
1-2,5 szkl. bulionu
łyżka mąki
2 czubate łyżki śmietany

WYKONANIE:

1. Kapustę włożyć do zamrażarki na jakieś 3-4dni, dzięki temu zmięknie i nie musimy jej obgotowywać do ściągania liści.

2.Cebulę podsmażyć na maśle, następnie dodać mięso mielone i smażyć do zrumienia po czym doprawić solą i pieprzem.

3.Kaszę i ryż ugotować, po czym zmieszać z mięsem mielonym.

4.Ściągnąć liście z kapusty, usunąć głębie. na każdy listek nałożyć dużą łyżkę mięsa mielonego i zawinąć.

5.W dużym garnku spód i boki wyłożyć kapustą aby przy gotowaniu gołąbki się nam nie przypaliły, po czym układamy gołąbki jeden koło drugiego. Całość zalać bulionem,aby zakryć gołąbki i gotować do miękkości.

SOS PIECZARKOWY:

1.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle.

2.Pieczarki pokroić w cienkie plasterki i wrzucić na zeszkloną cebulę. Dusić do zmięknięcia grzybów.

3.Następnie wlać gorący bulion i chwilkę wszystko gotować .
W odrobinie zimnej wody rozrobić łyżkę mąki, a następnie wlać do całości i mieszać do zgęstnienia sosu.

4.Na końcu dodać ok. 2 czubate łyżki śmietany i dokładnie wymieszać. Nie doprowadzać do wrzenia.
Doprawiamy solą i pieprzem.

5.Przygotowanym sosem polewamy gotowe gołąbki.

2 komentarze:

  1. Idąc tym tropem można przygotować do gołąbków sos grzybowy, jeden z moich ulubionych sosów. Ostatnio jestem bardzo zapracowana i żeby zaoszczędzić na czasie gotuję sos na koncentracie grzybowej Krakus, nadaję się nie tylko do gotowania zupy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie że można :) ja też robię na różne sposoby :) wystarczy odrobina chęci i można zdziałać cudne pychotki :P :)

      Usuń