Puszyste Drożdżówki z Jagodami


Pyszne, puszyste, bardzo lekkie - kolor idealny a to wszystko dzięki wiejskim jajkom.
Ich delikatność sprawia że bardzo szybko znikają ze stołu.

Na zdjęciu prezentuje wam Podkładkę prostokątną firmy FPHU GREEN PACK którą możemy wykorzystać pod torty jak i na inne pyszności, sami zobaczcie jak tacka pięknie się prezentuje przy moich drożdżówkach. Zapraszam was do sklepu internetowego https://www.greenpack.pl/

SKŁADNIKI NA CIASTO:

25g świeżych drożdży
120 ml ciepłego mleka
250g mąki pszennej
50g cukru
50g masła
szczypta soli
1 całe jajko
2 żółtka

SKŁADNIKI NA FARSZ:

140g jagód

DO POSMAROWANIA BUŁEK:

1 żółtko
1 łyżka mleka

SKŁADNIKI NA LUKIER:

1 białko
3/4 szkl cukru pudru

WYKONANIE:

1. Mleko delikatnie rozgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru.
Przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2. Mąkę, cukier, masło, sól, jajka, rozczyn umieszczamy w dużej misce, dokładnie wyrabiamy.
Odkładamy do wyrośnięcia po raz kolejny w ciepłe miejsce na około 90 minut.
3. Gdy ciasto ładnie wyrośnie, przekładamy na stolnice, wyrabiamy około 1.5 minuty, dzielimy na około 7-8 bułeczek, spłaszczamy nakładamy jagody, dokładnie sklejamy, formujemy podłużne bułeczki. Układamy na brytfance, przykrywamy ściereczką, pozostawiamy na około 40minut to wyrośnięcia.
4. Gdy drożdżówki nam ładnie wyrosły smarujemy je roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
5. Wkładamy do piecyka na około 17 minut (góra-dół) 180*, upieczone studzimy na kratce.
6. Białko mieszamy z cukrem pudrem, i polewamy po drożdżówkach.

4 komentarze:

  1. Po wyrośnięciu punktu 1(15min) łączymy zamieszany punkt 2z punktem 1 i odstawiamy na 90kn ? Czy te punktu mieszamy osobno i łączymy po 90minutach do wyrośnięcia ? Dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. punkt 1 to przygotowanie rozczynu-rośnie 15 minut.
      punkt 2 to wyrobienie wszystkich składników wraz z tym rozczynem(który nam już wyrósł), dokładnie całość musi być wyrobiona i rośnie około 90 minut w ciepłym miejscu.

      Usuń
  2. GRATULUJĘ AUTOROWI ! ! !, nie chodzi o sam przepis, bo jeszcze nie praktykowałem.
    Jak ten przepis jest pięknie napisany. tematycznie, stylistycznie i ortograficznie.
    Nie napisał tego na pewno "magister zaoczny".
    Napisał to ktoś, kto albo skończył dobrą szkołę, albo miał dobrego polonistę.
    Gdyby wszyscy tak dbali o język polski, nie mielibyśmy tylu ciemniaków, wypowiadających się "kolokwialnie i przysłowiowo".
    Jeszcze raz serdecznie gratuluję.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 * * * DZIŚ JA GOTUJE * * * , Blogger