Pieczone pierogi kebabowe


Jednym z moich ulubionych dań jest kebab <3 więc dziś pokażę Wam super przepis na proste i bardzo pyszne danie które świetnie sprawdzi się na domówkę.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

500g mąki
50g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
40g masła
1 żółtko
1 jajko
250ml ciepłego mleka
1 łyżeczka oregano

SKŁADNIKI NA FARSZ:

1,5 papryki (może być jeden kolor - u mnie zielona i czerwona)
650g piersi z kurczaka + przyprawa gyros
250g pieczarek brązowych
1,5 cebuli
koncentrat pomidorowy
150g sera żółtego
1 łyżka mąki
sól
pieprz

SOS:

130g pikantnego ketchupu
130g  majonezu
150g jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
sól czosnkowa
odrobina sosu greckiego
sól
pieprz

WYKONANIE:

1. Masło roztapiamy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem soli i cukru.
2. Do miski wsypujemy mąkę, jajko, oregano, masło, rozpuszczone drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia ciasta.
3. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy z przyprawą gyros.
Po chwili dodajemy warzywa pokrojone w kostkę - cebulę, pieczarki, paprykę. Smażymy do miękkości.
Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i ser żółty. Doprawiamy do smaku.
Zagęszczamy odrobiną mąki aby podczas pieczenia nie powstał nam zakalec.
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość podobną do ciasta na pierogi, wycinamy kwadraty, nakładamy farsz - składamy do trójkąta. Brzegi możemy docisnąć widelcem.
5. Wierzch pierogów smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w temperaturze 200* około 20 minut.
6.
Wszystkie składniki na sos mieszamy na jednolitą konsystencje - doprawiamy do smaku.
7.
Jeśli wolimy pierogi bez dresingu polecam przyprawić troszkę ostrzej farsz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 * * * DZIŚ JA GOTUJE * * * , Blogger