Rurki z bitą śmietaną
Idą święta, co prawda trochę inne niż zawsze... ale warto osłodzić życie sobie i bliskim - rurkami z bitą śmietaną <3
Przepis na około 32 sztuki
SKŁADNIKI NA CIASTO:
330g mąki
250g masła
szczypta soli
200g gęstej śmietany
SKŁADNIKI NA KREM:
400g śmietany 30%
5-6 łyżek cukru pudru
DODATKOWO:
polewa mleczna firmy Helio
ewentualnie śmietana
WYKONANIE:
1. Składniki na ciasto zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na około jedną godzinę.
2. Po tym czasie wałkujemy ciasto na długie pasy, tniemy na paski, zawijamy ciasto na foremki.
Pieczemy w temperaturze 200* około 20 minut.
3. Po wystudzeniu rurek ubijamy na sztywno śmietanę, dodajemy cukier puder. Przygotowanym kremem nadziewamy rurki. Rurki możemy posypać cukrem pudrem albo polać polewą (polecam firmę helio - którą możecie rozpuścić w mikrofali albo w gorącej wodzie, ja użyłam jej inaczej rozpuściłam czekoladę w parze wodnej z dodatkiem śmietany 30% 2:1) Wkładamy do lodówki na około 2 godzinki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz