Domowe Eklerki z Kremem Budyniowym


Lubicie eklerki? Mam dla was super przepis  :) Pyszne i delikatne rozpływają się w ustach.

PRZEPIS NA OKOŁO 20sztuk

SKŁADNIKI NA CIASTO:


1 szkl. wody
120g masła 82%
1 szkl. mąki pszennej
4  jajka
szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

600ml mleka
100g cukru
cukier waniliowy
6 żółtek
40g mąki pszennej
40g mąki kartoflanej

DODATKOWO:

Papier do pieczenia STELLA

WYKONANIE:

1. Zagotować wodę z masłem. dodać szczyptę soli, oraz mąkę energicznie mieszając aby całość się nam nie przypaliła. Gdy ciasto zrobi się szkliste, odstawiamy do ostygnięcia.
2. Po ostygnięciu wbijamy jajka, wyrabiamy na jednolita masę, masę nakładamy do szprycy i formujemy ciastka układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 200* około 25minut
3. Mleko zagotowujemy.
4. Żółtka, cukier i cukier waniliowy ubijamy na puszystą masę, dodajemy mąkę kartoflaną i pszenną. Pod koniec dolewamy około 70ml ugotowanego mleka.
5. Do gotującego mleka wlewamy masę jajeczną, energicznie mieszamy do uzyskania gładkiego budyniu. Studzimy, zimnym nadziewamy ptysie za pomocą szprycy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 * * * DZIŚ JA GOTUJE * * * , Blogger