Biszkopt z Jabłkami Pod Kokosową Chmurką


Kolejne ciasto z serii - jak ułatwić sobie życie. W przepisie wykorzystałam gotową mieszankę na biszkopt firmy POLSKIE MŁYNY, do mieszanki wystarczy dodać jajka, wodę zmiksować i gotowe. Najlepsze jest to... że zawsze się udaje i nigdy nie opadnie.

Przepis na formę : 24cm x 33cm


SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

Gotowa mieszanka z firmy POLSKIE MŁYNY - biszkopt z mąki Szymanowskiej
4 jajka
4 łyżki wody

SKŁADNIKI NA MASĘ JABŁKOWĄ:

1,5 kg jabłek (waga przed obraniem)
1 łyżka cukru
2 galaretki truskawkowe

SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:

500ml mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szkl cukru
cukier waniliowy
250g masła

SKŁADNIKI NA POSYPANIE GÓRY:

100g kokosu
2 łyżki masła
2 łyżki cukru

WYKONANIE:

1. Do miski wsypujemy mieszankę na biszkopt, dodajemy jajka i wodę, miksujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji około 6 minut. Przekładamy na blaszkę, wyrównujemy, pieczemy w temperaturze 180* około 35 minut.
2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy cukier, prażymy w garnku na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec dodajemy suche galaretki, dokładnie mieszamy by galaretka się rozpuściła, odstawiamy do schłodzenia.
3. Na wystudzony biszkopt wykładamy zsiadające się jabłka, następnie odstawiamy ciasto do lodówki do całkowitego stężenia.
4. W garnku gotujemy połowę mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, do drugiej połowy mleka dodajemy mąkę pszenna i ziemniaczaną dokładnie mieszamy. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy mleko połączone z mąkami, energicznie mieszamy aż do uzyskania budyniu. Pozostawiamy go do wystygnięcia.
5. Masło ucieramy, stopniowo małymi partiami dodajemy zimny budyń, powstałą masę budyniową wykładamy na jabłka. Wygładzamy, wstawiamy do lodówki.
6. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, po rozpuszczeniu cukru dodajemy kokos i ciągle na małym gazie prażymy ten kokos do chwili aż zmieni kolor na złoty. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimnym posypujemy ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 * * * DZIŚ JA GOTUJE * * * , Blogger