Kapusta Kiszona Zasmażana
Jednym z moich ulubionych dodatków do obiadu jest kapusta zasmażana, wiele z nas robi czy taka czy ze świeżej kapusty. Za jakiś czas dodam też ze świeżej bo jeszcze takiego przepisu nie dodałam tutaj. A puki co polecam tą akurat na jutrzejszy obiad będzie idealna.
SKŁADNIKI:
1kg kiszonej kapusty
1/2 łyżeczki soli
gorąca woda
2 łyżki miodu
3 liście laurowe
7 ziaren ziela angielskiego
7 ziaren grubego pieprzu
SKŁADNIKI NA ZASMAŻKĘ:
olej
2 cebule
2 łyżki mąki Szymanowskiej POLSKIE MŁYNY
1 łyżka masła
WYKONANIE:
1. W garnku umieszczamy kapustę, sól, miód, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz.
Zalewamy całość gorącą wodą. Gotujemy pod przykryciem aż trochę zmięknie.
2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
3. Gdy cebula się zrumieni dodajemy masło, następnie mąkę i robimy zasmażkę.
4. Zrumienioną zasmażkę dodajemy do kapusty energicznie mieszając, aby nie zrobiły się grudy.
5. Kapustę jeszcze chwile smażymy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz