czwartek, 9 listopada 2017

Chleb Dyniowy z Dodatkiem Słonecznika


zniżka 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)
#myAmbition
Polecam zakupy w tym sklepie ostatnio zakupiłam wiele cudownych produktów m.in deseczki widoczne na zdjęciu.


Uwielbiam przepisy z dyni. Bo z niej można zrobić dosłownie wszystko.
Ładnie wygląda ale jeszcze lepiej smakuje.
Bo jak jesień to tylko DYNIA <3

SKŁADNIKI:

200g puree z dyni najlepiej HOKKAIDO
400g mąki (u mnie typ405)
18g drożdży świeżych
2/3 szkl mleka
4-5 łyżek słonecznika
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

WYKONANIE:

1.Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, sól, około 5-6łyżek mąki, dokładnie wymieszać. Przygotowany rozczyn pozostawić do wyrośnięcia.
2.Do miski wsypać mąkę, słonecznik, puree z dyni i wymieszać z rozczynem.
3.Ciasto należy dokładnie wyrobić.
4.Blaszkę o wymiarach 30cm x 12cm wysmarować masłem. Ciasto przełożyć do foremki, pozostawić do wyrośnięcia (u mnie jakoś koło 1-1,5godz).
5.Piekarnik rozgrzewamy i pieczemy chleb około godziny w temp.190*.
Jeśli chcemy mieć miej przypieczoną górną skórkę polecam przykryć papierem.
6. Upieczony gorący chlebek polecam posmarować masełkiem po wierzchu.

Mam nadzieję ze chleb będzie wam smakował <3



Zdrowa jesień na talerzu

2 komentarze: