czwartek, 8 lutego 2018

Pączki - Przepis Podstawowy


SKŁADNIKI:

500g mąki
4 żółtka
1 jajko
3 łyżki cukru kryształu
1 cukier waniliowy
60g masła
1 szczypta soli
1 łyżka octu
2 łyżki wódki
marmolada
olej albo smalec do smażenia

ROZCZYN:

250ml mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
50g świeżych drożdży

WYKONANIE:

1. W ciepłym mleku rozpuścić łyżkę cukru, mąki oraz drożdże. Odstawić na 15 min aby podrosło.
2. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem.
3. Masło rozpuścić, dodać ocet i wódkę. Odstawić do wystygnięcia.
4. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier waniliowy, sól, jajka i rozczyn. Przemieszać.
5. Na koniec dodać masło.
6. Całość wyrabiać na gładką masę.
Przyłóżmy się porządnie do wyrabiania, gdyż to m.in. w tym tkwi sekret puszystych pączków
7. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny
8. Po tym czasie formować pączki, albo kulać kuleczki albo wałkować ciasto na 1,5cm i wycinać szklanką.
9. Pozostawić do wyrośnięcia na jakieś 50min.
10. Smażyć na głębokim tłuszczu.
11. Na koniec nadziać szprycą.

1 komentarz: