czwartek, 1 lutego 2018

Placek Muśnięty Musem


WYMIARY BLACHY: 36cmx25cm
BISZKOPT:


50g gorzkiej czekolady
1/2 szkl mleka
140g cukru
150g mąki
1 jajko
1/4 szkl oleju
1/2 szkl śmietany (18%)
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE:

1.Czekoladę rozpuścić w gorącym mleku, odstawić do wystygnięcia.
2.Jajko utrzeć z cukrem, dodać olej i śmietanę.
3.Dodać wystudzone mleko, ciągle ubijając, dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę.
4.Ciasto przelać do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp. 180* około 25 min.

MASA BUDYNIOWA:

500ml mleka
1 budyń waniliowy
140g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
220g masła

WYKONANIE:

1. Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
2. W drugiej połowie rozmieszać budyń i obie mąki.
3. Połączyć składniki i ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia.
4. Masło utrzeć, stopniowo dodawać budyń.
5. Wyłożyć na ciasto, wyrównać.

MUS TRUSKAWKOWY:

600g mrożonych truskawek
3 galaretki truskawkowe

WYKONANIE:

1. Truskawki zblendować.
2. Zagotować w garnku, dodać galaretki, mieszać aż się całkowicie rozpuszczą.
3. Odstawić do wystygnięcia, gdy mus zacznie zastygać wylać na krem, wyrównać.

DODATKOWO:

2 galaretki truskawkowe
2 szkl wody

WYKONANIE:

1.Galaretki rozpuścić w wodzie, dokładnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
2.Gdy galaretki zacznie zastygać wylać na placka.
3.Całość schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.

2 komentarze: