czwartek, 1 lutego 2018

Ryż z Kurczakiem i Warzywami


SKŁADNIKI:

- 280g ryżu (nieugotowany)
- 250 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka przyprawy do drobiu
- opakowanie warzyw na patelnię
-pół łyżeczki curry
-pół łyżeczki kurkumy
- 5-6 szkl. rosołu lub bulionu drobiowego
(lub więcej, tyle ile wchłonie ryż)
-szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 3łyżki oleju do smażenia

WYKONANIE :

Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, wsypuję surowy ryż, podsmażam ok. 2 minut, po czym wlewam 1 szklankę gorącego bulionu i mieszam. Gdy ryż wchłonie płyn, wlewam znów część bulionu i mieszam. Postępuję tak aż do wyczerpania bulionu. W razie gdyby ryż dalej był za twardy, wlewam dodatkową porcję bulionu, tak aby ryż był miękki.

Na drugiej patelni podsmażam na łyżce oleju pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i posypaną przyprawą do drobiu. Do podsmażonego kurczaka dodaję warzywa, duszę całość na niewielkim ogniu, aż jarzyny będą miękkie.

Gdy ryż wchłonie cały płyn, dodaję przyprawy (curry,kurkumę, sól, pieprz), mieszam dokładnie. Na koniec łączę ugotowany ryż z usmażonym kurczakiem i warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz