Ciasto Słodki Bezik


BISZKOPT CIEMNY:

6 jajek
1 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki pszennej POLSKIE MŁYNY
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

WYKONANIE:

Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Lekko wymieszać.
Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 180*.

DO POSMAROWANIA BISZKOPTA:

5-6 łyżek powideł śliwkowych
3 łyżki soku z cytryny

MASA KAJMAKOWO-BEZOWA:

250g masła
1 puszka masy kajmakowej
4 łyżki ajerkoniaku
150g pokruszonych bezików

WYKONANIE:

Masło utrzeć z ajerkoniakiem na sztywną masę, stopniowo dodawać kajmak.
Na samym końcu delikatnie wmieszać pokruszone bezy, zamieszać łyżką, aż składniki się połączą.

ŚMIETANA:

700-800g śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
odrobina gorącej wody

WYKONANIE:

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, na koniec wmieszać żelatynę rozpuszczona w wodzie, wyłożyć na masę kajmakową wyrównać. Wierzch posypać startym Ciastkiem maślanym albo czekoladą gorzka.

PRZEŁOŻENIE CIASTA:


biszkopt - powidła - masa kajmakowa - śmietana - starte ciastka maślane

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 * * * DZIŚ JA GOTUJE * * * , Blogger