piątek, 8 września 2017

Schab W Sosie Paprykowo-Marchewkowym


SKŁADNIKI:

5 plastrów schabu
przyprawa do pieczeni
1 cebula
2 marchewki
1 mała papryka
1 ząbek czosnku
3 ziarenka ziela angileskiego
2 listki laurowe
papryka słodka
sól
pieprz
2 łyżeczki mąki
olej

WYKONANIE:

1. Schab rozbić delikatnie tłuczkiem, delikatnie doprawić przyprawa do pieczeni i wstawić do lodówki na około 2 godziny.

2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i opiekamy mięso z obydwóch stron.
Gdy mięso się przyrumieni ściągamy je na talerz.

3. Na ten sam olej wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Chwilę smażymy po czym dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i marchewkę poszatkowaną w małe paseczki. Delikatnie solimy, pieprzymy i dodajemy paprykę. Chwilę smażymy.

4.Schab przekładamy do warzyw. Całość podlewamy wodą albo bulionem według uznania.
Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Na koniec zagęszczamy maką rozpuszczoną w wodzie. Można dodać śmietany, ale nie koniecznie.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz