niedziela, 3 września 2017

Delikatne Ciacho Śmietanowe Cappuccino


WYMIARY BLACHY : 39cm x 23cm

BISZKOPT:

SKŁADNIKI:
- 6 jaj
- 1 szkl. cukru kryształu
- 1 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Lekko wymieszać. Piec w temp. 180* około 30min.

MASA CAPPUCCINO:

SKŁADNIKI:
- 500ml mleka
- 4 żółtka
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki ziemniaczanej
- 50g cappuccino
- 250g margaryny

WYKONANIE:
Do połowy mleka dodać cukier i nastawić do gotowania. W drugiej połowie dokładnie rozmieszać żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Gdy mleko zawrze wlać mieszaninę i ugotować budyń, energicznie mieszając aby nie zrobiły się grudki. Odstawić do ostygnięcia.
Ucieramy margarynę dodajemy stopniowo budyń, na końcu dosypujemy cappuccino i dokładnie mieszamy.

MASA ŚMIETANOWA:

SKŁADNIKI:
500 ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru

WYKONANIE:
Dobrze schłodzoną śmietanę przelewamy do miski i ubijamy do gęstości, stopniowo dodajemy serek mascarpone, oraz cukier puder.

DODATKI:
około 20 herbatników ciemnych
pół tabliczki mlecznej czekolady do posypania placka

PRZEŁOŻENIE:
biszkopt - masa cappuccino - herbatniki - masa śmietanowa - starta czekolada

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz