czwartek, 14 grudnia 2017

PYSZNE RAFFAELLO Z ADWOKATEM



Zobacz filmik powyżej porada Beko, jak łatwo można pokroić ciasto

BISZKOPT:

SKŁADNIKI (na 1 biszkopt)


3 jajka
0,5 szkl cukru kryształu
0,5 szkl mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 cukru waniliowego

upiec 2 sztuki

WYKONANIE:

Ubić białka, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Na końcu dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec około 25 min. w temp. 180*

CIASTO KOKOSOWE:

SKŁADNIKI:


5 białek
20dag wiórków kokosowych
3/4 szkl. cukru kryształu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka prszku do pieczenia

WYKONANIE:

Ubić pianę z białek, dodać cukier. Następnie stopniowo dodać kokos,mąkę i proszek do pieczenia.
Piec w temp 180* około 20min

MASA nr 1
SKŁADNIKI:

3-4 żółtka
3-4 łyżki cukru
1 szkl mleka
25 dag masła
3-4 łyżki kawy cappuccino
1 łyżka maki ziemniaczanej

WYKONANIE:

W odrobinie mleka roztrzepać żółtka i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka(z cukrem).
zagotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć, dodać zimny budyń oraz kawę cappuccino.

MASA nr 2
SKŁADNIKI:


0,5 l. śmietany 30%
2 śmietany śnieżka
3/4 szkl adwokata
1 duża paczka biszkoptów
2 łyżki wiórków kokosowych
1 biała czekolada
2 łyżki słodkiego mleka
1-2 łyżeczki żelatyny
4-5 łyżek wody

WYKONANIE:

Białą czekoladę rozpuścić w mleku. Żelatynę rozpuścić w 4-5 łyżkach wody.
Śmietanę ubić ze śnieżką dodać adwokat ,pokruszone biszkopty, oraz wiórka kokosowe, a na końcu żelatynę oraz czekoladę.

PRZEŁOŻENIE:

biszkopt - 1/2 masy nr 1 - ciasto kokosowe - 1/2 masy nr 2 - biszkopt - masa nr 2 - górę posypać kokosem.
#beko  #ciastojakzobrazka.


Ciasto jak z obrazka

2 komentarze: