wtorek, 23 stycznia 2018

Rogaliki Drożdżowe



SKŁADNIKI :

0,5 kg mąki
5 dag drożdży
7 dag margaryny
1/4 szklanki cukru kryształu
1 szklanka mleka
2-3 żółtka
szczypta soli

WYKONANIE :

Do 1/4 szklanki letniego mleka dodać 1 łyżkę cukru, rozkruszone drożdże oraz 2 łyżki mąki.
Dokładnie wymieszać rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
Przesianą mąkę wsypać do naczynia.
Margarynę roztopić i pozostawić to wystygnięcia.
Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru.
Do mąki dodajemy : rozczyn, sól i żółtka (wyrabiamy ciasto) gdy będzie odstawać od ręki dodajemy
przestudzoną margarynę, i nadal wyrabiamy (jeśli ciasto wydaje sie nam rzadkie można dodać jeszcze troszkę mąki)
Ciasto wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie odchodzić od reki.
Po wyrobieniu pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia (powinno nam podwoić objętość)
Każdą część kolejno rozwałkować na koło. Podzielić na 8 trójkątów. Nadziewać marmoladą.
Piec w temp. 170 st. około 20min

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz