środa, 14 lutego 2018

Deser z Serkiem Mascarpone


SKŁADNIKI:

- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- około 200g biszkoptów
- 250g serka mascarpone
- 1/4 szkl. likieru jajecznego
- około pół szkl mocnej kawy
- kakao gorzkie do posypania

WYKONANIE:

1. Zaparzyć kawę, wystudzić, odcedzić od fusów i dodać do kawy likier
2. Białka oddzielić od żółtek.
3.Białka ubić na sztywną pianę, do żółtek dodać natomiast cukier i ubić na gęstą i jednolitą masę najlepiej w gorącej kąpieli wodnej.
4. Do masy z żółtek stopniowo dodawać serek mascarpone, dokładnie wymieszać, na koniec dodać ubite białka.
5. Biszkopty moczymy w kawie układamy do szklanek albo pucharków, na biszkopty nakładamy masę , i tak na przemian.
6. Na kilka godzin wkładamy do lodówki
7. Przed podaniem posypujemy gorzkie kakao.

2 komentarze: