Paszteciki z domowym pasztetem


Paszteciki pasują na każdą okazję, robię je z różnym farszem, ale dziś standardowo z wiejskim pasztetem, myślę że ich smak wpadnie w gust każdego.

SKŁADNIKI :

25g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1/4 szkl oleju
2 jajka
250ml mleka
500g mąki pszennej
Wiejski Pasztet

WYKONANIE:

1. Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w 1/4 szkl ciepłego mleka, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Pozostawiamy pod ścierką do wyrośnięcia około 30 minut.
2. Pozostałe składniki : mąkę, mleko, 1 jajko, olej, sól + rozczyn dokładnie wyrabiamy.
Pozostawiamy do wyrośnięcia około 60 minut.
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice, wałkujemy na duży prostokąt, na wysokość około 0,5cm, wzdłuż nakładamy farsz, zawijamy, podcinamy ciasto (tak by ciasto naszło na ciasto od spodu pasztecika.) i tak robimy do końca ciasta.
4. Ostrym nożem rulony tniemy na paszteciki około 4cm, przekładamy na blaszkę, pozostawiamy na około 20 minut pod przykryciem, po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Możemy posypać paszteciki czymś co lubimy ( czarnuszka, sezam, mak itp. ) Pieczemy je w temp. 200* około 20 minut.

Na zdjęciu prezentuje wam talerze firmy ambition.
W wolnej chwili zapraszam was na http://ambition.pl


Święta z dbałością

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 * * * DZIŚ JA GOTUJE * * * , Blogger