sobota, 30 grudnia 2017

Placek Toffi


wymiary blachy: 40cmx24cm
BISZKOPT JASNY:

SKŁADNIKI:

6 jajek
1 szkl. cukru kryształu
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:
1.Białka oddzielić od żółtek.
2. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać.
3. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180* około 20-25min

BISZKOPT KAKAOWY

SKŁADNIKI:

6 jajek
1 szkl. cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl. mąki pszennej
3 łyżeczki kakao

WYKONANIE:
1. Białka oddzielić od żółtek.
2. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość wymieszać.
3. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180* około 20-25min

MASA BUDYNIOWA:

SKŁADNIKI:

3/4 l. mleka
3 budynie czekoladowe
1,5 kostki masła
1 łyżeczka kakao
cukier według uznania

WYKONANIA:
1. Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń.
2. Masło utrzeć, dodawać stopniowo budyń. Podzielić na 2 części.

DODATKOWO:

1/2 puszki kajmaku o smaku orzechowym
2-3 listki wafli

POLEWA:
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru
1,5 łyżki wody
1,5 łyżki kakao

WYKONANIE:
W małym garnku roztopić margarynę, dodać cukier wodę i kakao.
Całość mieszać aż powstanie gładka polewa.

PRZEŁOŻENIE CIASTA:

biszkopt ciemny - pół masy budyniowej - wafel- kajmak - wafel - pół masy budyniowej - biszkopt jasny - polewa czekoladowa - kokos

2 komentarze: